AirNav Systems Forum

AirNav RadarBox and RadarBox24.com => AirNav RadarBox and RadarBox24.com Discussion => Topic started by: Graemeyboy on July 27, 2017, 05:45:02 pm

Title: NooElec Dongle
Post by: Graemeyboy on July 27, 2017, 05:45:02 pm
Can someone please help me !! My Radarbbox has died and I have purchased The above dongle . I have it set up and the Micro RB is shown as connected in the relevant box. However there are no planes showing on the map . The antenna is connected in the usual way and I dont know what to do next. ANY help would be gratefully appreciated. Thankyou.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on July 27, 2017, 06:47:54 pm
Graeme, did you download and install the Zadig drivers http://zadig.akeo.ie/cfor the dongle.  You need them to get the dongle to work.  Install into the RB drivers folder.

Alan
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Graemeyboy on July 27, 2017, 07:33:51 pm
Thank you for you reply Alan. Yes I did download the drivers but didn't install them into the RB drivers folder !! That could well be the problem. I will reinstall everything tomorrow and do as you suggest and hopefully be alive again ! Many thanks for your help.
 Graeme.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Graemeyboy on July 28, 2017, 10:48:44 am
Hi Alan, Drivers extracted to Airnav Drivers folder as suggested but I am still not getting any aircraft on the map . The hardware box is green and reads Connected (Micro RB ). I have'nt a clue what to do now . If you have any other ideas I would be most grateful. Thankyou.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on July 28, 2017, 12:33:14 pm
Are you getting them on the list?

Alan
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Graemeyboy on July 28, 2017, 12:41:13 pm
Hi Alan, SUCCESS . I upgraded to version six and low and behold my map was full of aircraft, I dont know if that was the only reason its working but who cares hoho. Many thanks for your help and maybe anyone else changing to a dongle should make sure they are on version six first.

Happy Days.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on July 28, 2017, 12:44:48 pm
Sorry Graham I was assuming you were already on V6, it was built specifically for dongles.

Alan
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Graemeyboy on July 28, 2017, 01:00:09 pm
Not your fault Alan, I should have upgraded a while ago and then I would have had avoided the problems I had .
Your immediate help and advice was greatly appreciated.
All the best
Graeme.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on July 28, 2017, 01:05:58 pm
Glad you are up and running anyway

Alan
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: tommyg on August 05, 2017, 10:44:36 am
Have just tried to set up my NooElec dongle but having issues as RB shows no hardware connected. Have uninstalled all previous versions and downloaded v6 and reloaded drivers and downloaded the zadig drivers but still no joy. The instructions for the zadig are non too clear. Any help appreciated as have download.ed the zadig drivers but still not showing any hardware connected. Can't see how to get the drivers into the RB driver file unless I am misunderstanding the whole download process.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on August 05, 2017, 06:22:32 pm
Tommy

Hi Tommy

Plug in your stick

Download and run Zadig 2.3 from the website.  Options/List all devices and you should see RTL2838UHDIR on the second line, if not  click on the down arrow on the right of the second line next to edit to see all the USB devices.  Click on RTL2838UHIDIR and the Install/reinstall driver and let it do its thing.

Unplug and then plug in the stick

Start up RB V6 and on the start up splash screen you should see Micro RB - found, if you see that all should be OK when the software opens up.  Use your PGANRB number and password you used for your box on the start up screen.  I believe you need to be connected to the internet for the first start up but thereafter the internet is not needed for connecting

Alan
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: tommyg on August 05, 2017, 07:15:39 pm
Thanks Alan. Will try tomorrow again. Had to reinstall both RB and my Planebase as tablet crashed.(again!)


Update : Got it working on my laptop but not my tablet!!! Both are WIN10 go figure that one.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: tommyg on August 07, 2017, 09:19:01 am
Alan.

Do you know what driver I should see on the NooElec as when I see the RTL etc in the top box it shows WINUSB in the left side box to WINUSB. I get no hardware connected when starting RB and no device showing.

Regards
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on August 07, 2017, 09:24:54 am
Is that on both units your laptop and your tablet or just the tablet.  I will need to run my W10 laptop to check it out but am just going out and will look when I get back. 

Is it a W10 tablet?

Alan
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: tommyg on August 07, 2017, 09:58:12 am
Alan. It's just the tablet. The laptop is working fine which is what is confusing me. I've looked at reinstalling on the laptop again to see if there is any difference otherwise I might return this dongle and get a replacement.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: abcd567 on August 07, 2017, 10:23:01 am
Alan. It's just the tablet. The laptop is working fine which is what is confusing me. I've looked at reinstalling on the laptop again to see if there is any difference otherwise I might return this dongle and get a replacement.
How do you connect the Dongle to Tablet? Do you use an OTG Cable? A defective OTG cable may be the cause.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: tommyg on August 07, 2017, 10:31:10 am
It uses the USB port on the tablet just like the laptop. I think the port works as I can import/export my data files on PlaneBase between the two.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on August 07, 2017, 12:02:04 pm
Tommy,

What version of Windows on the tablet

As previously with Zadig, ensure the stick is inserted in the USB port then go to Options/ List all devices.  Enure it shows RTL2383UHDIR, under driver it will show Win USB (V6.1.7600.16385) in both driver windows separated by a green arrow.  Click on Reinstall driver, let it do its thing  and it will tell you the driver is installed successfully.

I don't know if the bit is needed but click on the down arrow to the right of Reinstall Driver and you will see Install WCID driver, click on it and it will then show reinstall driver click on it and it will advise successful

Switch off the tablet and then switch back on and start up radarbox software and hopefully now OK.

Sending the stick back wont be productive as it has proved it is working ok on your laptop so it must be the set up on the tablet

Alab
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on August 07, 2017, 12:32:24 pm
I tried the dongle with the antenna that came with it sitting on my north pacing window sill and its giving decent coverage of 60 miles all around

Alan
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: tommyg on August 07, 2017, 03:39:28 pm
Hi Alan.

As you say I think it is the tablet as when I go into zadig it shows bulk interface 0 or bulk interface 1. In the second one it shows RTL2383UHDIR then green arrow then WIN USB V6 etc. I tried that one then it shows WIN USB to WINUSB but still doesn't work as still get hardware not connected. The tablet is an ASUS T100. Have even looked at the zadig site to reset the dongle to factory settings so it has to be something with the tablet. Thinking of using windows recovery and reset the tablet to factory settings next to see if that works.
In list of devices I deduced that the bulk interface was the dongle as it doesn't show when not connected and doesn't show as RTL2383UHDIR
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on August 07, 2017, 04:39:05 pm
Tommy,

As the dongle is working OK with the laptop there is nothing wrong with it.  It is still in the factory settings, you have not done anything to change it from the factory settings and I doubt if you could.

Does the computer make a noise when you plug in and unplug the dongle

Alan
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: tommyg on August 08, 2017, 06:43:21 pm
Hi Alan.

Well I have followed all your instructions. reset the tablet and removed and reinstalled the programme, still no hardware connected. I think something in WIN10 on this tablet is preventing the drivers connecting. Not being a computer expert I am at a loss as to what is going wrong.
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on August 08, 2017, 07:01:59 pm
I have no idea Tommy.  Are the drivers in the Airnav driver folder

Alan
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: tommyg on August 08, 2017, 07:06:20 pm
The Airnav ones are but not the Zadig as far as I can tell
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: Runway 31 on August 08, 2017, 07:08:24 pm
Thats your problem then, you will need to find them and move them in.  I will look tomorrow to see if I can advise

Alan
Title: Re: NooElec Dongle
Post by: tommyg on August 08, 2017, 07:10:43 pm
Thanks Alan.

 Doesn't explain how the laptop worked without my intervention and the tablet requires it. One of life's little mysteries again lol!